Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Βιβλία, βιβλία, βιβλία......Ξέρεις ότι διάβασες ένα καλό βιβλίο όταν γυρνάς την τελευταία σελίδα και αισθάνεσαι σαν να' χεις χάσει ένα φίλο .(Ανώνυμος) 

Κλασικό είναι ένα βιβλίο το οποίο όλοι το υμνούν, αλλά κανείς δεν το έχει διαβάσει .(Μαρκ Τουέιν)

Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει καλά βιβλία δεν κερδίζει τίποτα σε σύγκριση με αυτόν που δεν διαβάζει καθόλου. ( Μαρκ Τουέιν) 

Όλα τα καλά βιβλία έχουν κάτι κοινό: είναι πιο αληθινά απ' ό,τι αν είχαν συμβεί πραγματικά. (Έρνεστ Χέμινγουέι)


Να μερικά από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματα:


1. Ο δον Κιχώτης, του Μιγκέλ Θερβάντες

O Δον Κιχώτης, ένας ονειροπαρμένος άρχοντας, αποφασίζει ξαφνικά να γίνει ιππότης για να υπερασπίζεται τους αδύνατους. Ορίζει ιπποκόμο του τον αθώο και συγχρόνως χαζούλη γείτονά του και ξεκινούν μαζί για περιπέτειες... Μπλέκονται σε χίλια δυο κωμικοτραγικά γεγονότα, έχοντας πάντα την τύχη να γλιτώνουν!
2. Άννα και θεοφανώ, της Κίρας Σίνου

Δέκατος αιώνας. Το Βυζάντιο, που το κυβερνά η ξακουστή Μακεδονική Δυναστεία, βρίσκεται στο απόγειό του. Είναι δυνατό, είναι πλούσιο, είναι το πιο πολιτισμένο κράτος του τότε κόσμου.Διαθέτει όμως κι ένα άλλο όπλο: τις πριγκίπισσές του, ένα όπλο ακριβό, που το χρησιμοποιεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Δύο τέτοιες πριγκίπισσες είναι η πορφυρογέννητη Άννα, η αδελφή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, που με το γάμο της άλλαξε τη μοίρα και την πορεία ενός ολόκληρου λαού, και η Θεοφανώ, η λαμπρότατη κόρη των αριστοκρατών της Μικράς Ασίας, που ως αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μύησε στον ελληνικό πολιτισμό το δυτικό κόσμο. Δύο γυναίκες αξιοθαύμαστες, που έζησαν μια ζωή που τους επιφύλασσε αμφιβολίες και φόβους, μα και θριάμβους. Από κοντά τους, πολλά από τα πιο σημαντικά πρόσωπα εκείνης της εποχής.

3. Ο Ψύλλος, του Δημήτρη Σπύρου

Ψύλλος είναι ο τίτλος μια χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας. ο Ηλίας Σεϊτανίδης. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει ο ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά...».


 4. Η σπηλιά της γοργόνας, της Λίτσας Ψαραύτη


Η ιστορία μιας προγιαγιάς που έζησε εκατό χρόνια και πρόλαβε να διηγηθεί τις περιπέτειες της οικογένειας της και την ιστορία μισού αιώνα όπως δε μας τη μαθαίνει κανένα σχολικό βιβλίο. Μιλάει για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το διωγμό τους από τους Τούρκους και τα δύσκολα χρόνια στη Σάμο. Για τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια, τα παιχνίδια στις γειτονιές, τα όνειρα, τις αμφιβολίες, τις χαρές, τους φόβους και την ελπίδα που δεν έχασαν ποτέ. Για την Ελλάδα που πολέμησε Ιταλούς και Γερμανούς κι αντιστάθηκε για να ζήσει αργότερα ένα πικρό εμφύλιο. Για οργισμένους και φανατισμένους, ιδεολόγους κι ανθρωπιστές κι αγνούς πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Για τη γοργόνα που έφτιαξε μια εκκλησιά με θαλασσινά όστρακα μέσα σε μια σπηλιά. Και για έναν έρωτα μοναδικό κι αξεπέραστο και το μυστικό γάμο σ' εκείνη την εκκλησιά. Αλλά περισσότερο για να ξαναθυμηθούμε αυτούς που ξεριζώθηκαν, πόνεσαν, αγωνίστηκαν κι έμαθαν να ελπίζουν και να συγχωρούν. 5. Ο ψεύτης παππούς, της Άλκης Ζέη

Ένας αλλιώτικος παππούς κι ένας δεκάχρονος εγγονός, ο Αντώνης.  Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, γύρω στα ογδόντα, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις κι εμπειρίες και με ιδιαίτερες συνήθειες, εξάπτει τη φαντασία του Αντώνη με τις ιστορίες που του αφηγείται από τη ζωή του.  Όλα αυτά  του Αντώνη του φαίνονται τόσο υπερβολικά και απίστευτα που αναρωτιέται:  αλήθεια, ψέματα;
Γνωρίζοντας όλο και περισσότερο τον παππού του μέσα από τις αφηγήσεις του και τη συμπεριφορά του, ο Αντώνης βαδίζει σ' ένα δρόμο αυτογνωσίας και ωρίμανσης καταλήγοντας να γίνει θαυμαστής του, όχι μόνο εξαιτίας της φυσικής τους σχέσης, αλλά γιατί ο παππούς αποτελεί αξιοθαύμαστο πρότυπο.  Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού με φόντο τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον.
 


6. Ο θησαυρός της Τροίας, της Νίτσας Τζώρτζογλου

 Ο Θησαυρός της Τροίας είναι ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο περιπέτεια και δράση, πιο συναρπαστικό και από ταινία. Οι ήρωές του, μια παρέα παιδιών, ανακαλύπτουν τυχαία μια σπείρα αρχαιοκάπηλων και αναλαμβάνουν δράση: μυστική παρακολούθηση, ξέφρενο κυνηγητό στα στενά της Αθήνας, συνεργασία με την αστυνομία, θαλάσσια καταδίωξη στο Σαρωνικό.....κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια ιστορία.
7. Ονειροφύλακες, της Αγγελικής Βαλάση

Άραγε υπάρχει κανείς, σε έναν άλλο χώρο και χρόνο, που φυλάει τα όνειρά μας;
Μπορεί...
Μπορεί σε μια χώρα πολύ μακρινή, πέρα από τα όρια του κόσμου που ξέρουμε, χαμένη στα βάθη του μυαλού και ξεχασμένη στην απεραντοσύνη της καρδιάς, χώρα που κανένας χάρτης δεν τη σημειώνει, να υπάρχουν... ονειροφύλακες. Ονειροφύλακες με μεγάλα και δυνατά, γυάλινα φτερά, για να ταξιδεύουν τα όνειρά μας ψηλά σε ονειρόδρομους μαγικούς. Στη Χώρα των Ονειροφυλάκων γεννιέται κι η Έρση, που το όνομά της σημαίνει δροσοσταλίδα. Η Έρση όμως γεννιέται αδύναμη κι έχει μικρά κι ασθενικά φτερά. Θα καταφέρει να επιβιώσει; Μήπως κάποιο παιδί στις Χώρες των Ανθρώπων μείνει δίχως όνειρα εξαιτίας της «αδυναμίας» της; Οι «Ονειροφύλακες» είναι ένα παραμύθι που μοιάζει με τη ζωή. Ένα παραμύθι για παιδιά και μεγάλους, που θέλουν να προσθέτουν στην καθημερινότητα άρωμα και γεύση ονείρου.8. Τομ Σόγερ, του Μαρκ Τουέιν

Ονοματεπώνυμο: Τομ Σόγιερ. Γενικά γνωρίσματα: η σκανταλιά. Ειδικά γνωρίσματα: να την κολλάει στα παιδιά της ηλικίας του σαν ιλαρά. Αποτέλεσμα: απόφαση να γίνουν πειρατές· μόνο που στα μισά του δρόμου αλλάζουν γνώμη – καλύτερα να γίνουν ληστές και να μοιράζουν στους φτωχούς τα λάφυρα, όπως ο Ρομπέν των Δασών. Η άτιμη ζωή, όμως, κάθε μέρα τους υποχρεώνει να πηγαίνουν σχολείο και την Κυριακή στο Κατηχητικό, επειδή οι «μεγάλοι» είναι στενοκέφαλοι. Ο Τομ Σόγιερ κι η παρέα αντιδρούν στην καταπίεση με σκανταλιές. Κι οι μεγάλοι με... ξύλο. Και στο σπίτι και στο σχολείο. Αλλά ο Τομ Σόγιερ κι οι δικοί του δεν το βάζουν κάτω. Μεταμορφώνονται σε διαβόλους και καθώς στη συντροφιά έρχεται και ο Χακ Φιν με μια γάτα, το πανηγύρι φουντώνει και παρασέρνει τα πάντα, χωρίς να παραλείψει και τους αναγνώστες, που είναι αδύνατο ν' αντισταθούν στις διασκεδαστικές και γοητευτικές περιπέτειες.9.Οι μικροί περιπλανώμενοι, του Τζιάνι Ροντάρι

Ο Τζιάνι Ροντάρι παρουσιάζει την ιστορία τριών παιδιών, των αδελφών Φράνσις, Ντομινίκ και Άννα, των οποίων η ζωή διαδραματίζεται την περίοδο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού μπούν στην οικογένεια του θείου τους Βίντσεντ, λόγω οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς τους, εγκαταλείπουν το χωριό τους  και  αρχίζει ένα μακρύ ταξίδι .... 
10. Ο Mάγκας, της Πηνελόπης Δέλτα

 Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κοντά σε μια πλούσια ελληνική οικογένεια, των αρχών του αιώνα μας ζει ο Μάγκας, ένα σκυλάκι ράτσας, πολύ καλομαθημένο. ΄Οταν όμως ο Μάγκας , προκειμένου να αποφύγει κάποια τιμωρία, το σκάει από το σπίτι, βρίσκεται απροετοίμαστος και αδύναμος, μπροστά σε κινδύνους που ποτέ, μέχρι τότε, δεν είχε αντιμετωπίσει. Στην περιπλάνησή του αυτή γνωρίζει τον Αφράτη, έναν αδέσποτο και σκληραγωγημένο σκύλο, που τον βοηθά να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ο Μάγκας όμως, δεν αντέχει για πολύ αυτή τη ζωή και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει κοντά στους δικούς του. Αργότερα, θα συντροφέψει το νεαρό κύριό του στην Ελλάδα και μαζί του θα λάβει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα.

11. Η καλύβα του Μπάρμπα- Θωμά, της Χάριετ Μπίτσερ Στόου


Γύρω στο 1850 στο Κεντάκι της Αμερικής αρχίζει ο αγώνας του μπαρμπα-Θωμά, της Ελίζας, του Τζορτζ και άλλων σκλάβων να μείνουν άνθρωποι, κάτω από τη σκληρότητα και την απανθρωπιά της δουλείας. Εντύπωση προκαλεί η βαναυσότητα που μπορεί να δείξει ένας άνθρωπος σ' έναν άλλον άνθρωπο. «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» κρύβει μέσα της αληθινές ιστορίες που προκαλούν λύπη, αγωνία, πίκρα, θυμό και χαρά για τη ζωή των ηρώων. Και το μόνο που μπορεί να σκεφτεί αυτός που το διαβάζει είναι το πόσο γελοίο είναι να πιστεύει κάποιος πως το δέρμα του χρώματός του τον κάνει ξεχωριστό, καλύτερο και πως του δίνει το δικαίωμα να φέρεται με αλαζονεία και περιφρόνηση στους συνανθρώπους του, που είναι διαφορετικοί απ'αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: